de Doornhof Nieuwsbrief
De Doornhof Rockanje, boerderijwinkel met biologische groenten en zuivelproducten


Nieuwsbrief  

25 augustus 2015

Deze week bij De Doornhof...

is het één en al taart, en we zijn niet eens jarig. Niet alleen in het recept van de week - een heuse worteltaart -, maar ook nieuw in ons assortiment: de appeltaartmix. U leest er hiernaast meer over.
Taarten, tja, er was een tijd dat ik er bijna elke zondag eentje maakte, en elk kookboek afspeurde naar interessante recepten om uit te proberen. Tegenwoordig speur ik naar ieder vrij momentje om iets te kúnnen bakken, en als dat gebeurt vind ik altijd wel een paar slachtoffers die bereid om deze baksels te keuren. En niet te vergeten Leen natuurlijk. Die kan ik overigens het meest gelukkig maken met... appeltaart. Dan heeft hij geluk: heb ik geen zin om helemaal zelf de appeltaart te maken, kan ik nu gewoon de mix nemen. Je moet het jezelf soms gemakkelijk maken, nietwaar?  

Mix voor appeltaart, prijs € 2.79

Joannusmolen

Bij Joannusmolen worden al sinds 1982 de lekkerste biologische producten gemaakt. Al ver voor de trend van biologische voeding, werd er gepionierd met biologische melen, bakmixen en kindervoeding.
Al vanaf het begin neemt Joannusmolen zijn verantwoordelijkheid voor de wereld om ons heen erg serieus. Als producent van biologische voeding gaat de verantwoordelijkheid namelijk verder dan het product alleen. Er is ook aandacht voor de mens en de natuur. Daarvoor woordt samengewerkt met leveranciers en handelspartners aan de verbetering van de sociale -, ethische - en milieuprestaties. Zo gebruikt Joannusmolen al van oudsher verantwoorde windenergie (uit traditionele en moderne windmolens), worden diverse stichtingen en goede doelen gesteund, en wordt er voortdurend geïnvesteerd in manieren om productie, transport en verpakkingen duurzamer te maken.

Wij hebben een aantal produkten van Joannesmolen in de winkel: polenta, maïze (maizena), aardappelmeel, cacaopoeder en paneermeel, en nu ook appeltaartmix. Deze mix is gemaakt met biologische tarwe en rietsuiker. De ingrediënten worden op ambachtelijke wijze gemalen en gemengd. Met deze mix bak je een heerlijk geurende appeltaart volgens Oud-Hollands recept!

Aanbiedingen

 

 


op vrijdag en zaterdag
geldig van dinsdag 25 t/m zaterdag
29 augustus 2015
 
Bospeen,
per bos,
normaal € 3,25
deze week € 2,95
Magere Kwark
per 500 g,
normaal € 2,35
deze week € 2,10
Knipbrood wit (gist),
per stuk,
normaal € 2,99
deze week € 2,75
 
profiteer nóg een week!
   
Broccoli,
per kilo,
normaal € 4,98
deze week € 4,50
Bramen (van de Doornhof)
per 150 g
normaal € 2,99
deze week € 2,70
Havermout of -vlokken,
per stuk,
normaal € 2,25
deze week € 2,00
Tomatensoep
per pot 680 g,
normaal € 2,65
deze week € 2,40

Wortelen/Bospeen

De wortel die als groente gekweekt wordt is botanisch dezelfde soort als wilde peen, Daucus carota. Deze kruist zeer gemakkelijk met de eetbare wortel, waardoor er zo nu en dan een witte wortel tussen de gekweekte wortelen kan voorkomen. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.
De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. Over het ontstaan van de huidige kleur zijn meerdere aannames. Eén daarvan is dat de wortel in Nederland werd gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had, maar of dit de reden is? De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw over de rest van Europa verspreid.

De wortel is een heel dankbare groente om in de tuin te verbouwen. De wortel kan al in januari worden gezaaid. Bij te vroeg zaaien kan echter in hetzelfde jaar nog bloei optreden. Ze beginnen dus al vrij vroeg in het seizoen te groeien en al relatief snel kan men er elke dag een paar van uittrekken om rauw op te eten. En hoe meer men het veldje uitdunt, hoe beter de anderen zullen groeien.

Er zijn verschillende typen wortel te onderscheiden: bospeen, waspeen,  winterpeen en de Parijse broei (ronde peen). Daarnaast zijn er elders in de wereld nog rassen en typen die in Nederland niet of weinig voorkomen. Voor elke groep penen zijn ook weer verschillende rassen beschikbaar.

Bospeen zijn wortelen, die verkocht worden in bossen met het frisgroene loof er nog aan. Bospeen smaakt lichtzoet, en toch nét iets anders dan de gewassen peen (waspeen). Dit heeft te maken met het gebruikte ras en met de grondsoort die voor de bospeen meer of minder geschikt is. Onze bospeen komt deze weken van Flakkee, van Helma en Ronald Vader.

  Wortel-notentaart met confiture

Recept van de week

Ik dacht altijd “Worteltjestaart, wat moet ik mij daar nu bij voorstellen?”. Dat kwam natuurlijk door dat mopje van het konijn dat naar de bakker ging en om worteltjestaart vroeg. En toen de bakker na een aantal dagen zeuren van het konijn de taart echt gebakken had zei het konijn: “Vies, hè, bakker?”.
Nou, worteltjestaart is helemaal niet vies, maar juist verrassend lekker! Onderstaand recept komt van Elle Eten.


Wortel-notentaart met wortel-citroenconfiture

voor acht personen

BENODIGDHEDEN
voor de taart
250 g geraspte wortelen
125 g fijngemalen hazelnoten
2 eieren
125 g boter
30 g boter voor invetten
100 g suiker (biet-, riet- of oer-)
50 g bloem + wat bloem voor bestuiven
1 zakje droge gist
½ tl kaneel
Voor de confiture (voor een aantal potten, pas het recept desgewenst aan)
1 kg geraspte wortelen
600 g biet- of rietsuiker
2 biologische citroenen
150 ml citroensap
Extra: tulband- of cakevorm

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 240ºC. Rooster de helft van de gemalen hazelnoten in een droge koekenpan. Smelt de boter. Klop de eieren schuimig. Voeg wortelrasp, hazelnoten (ook het niet geroosterde gedeelte), gesmolten boter, suiker, bloem, gezeefde gistpoeder, kaneel en mespunt zout toe.
Beboter de bakvorm en bestuif licht met bloem. Giet het beslag in de vorm en bak gedurende 20 tot 30 minuten. Laat de taart eerst 5 min staan alvorens hem uit de vorm te halen.
Eet de cake zo of serveer met de wortelconfiture.

Wortelconfiture: snijd de citroenen in schijfjes. Zet een klein schaaltje leeg in de koelkast. Doe wortelrasp, citroensap, suiker en citroenschijfjes in een pan en breng langzaam aan de kook. Laat 20 tot 30 min zachtjes koken, roer af en toe en let erop dat de confiture niet aan de bodem van de pan blijft plakken. Controleer regelmatig of de confiture klaar is door een beetje in het gekoelde schaaltje te druppelen. Wanneer de druppel stolt, laat de confiture dan even afkoelen, giet in schone glazen potten, sluit af en bewaar in de koelkast.

De Boerderijwinkel is open op:

dinsdag van 10.00 - 14.00 uur
woensdag van 10.00 - 14.00 uur
vrijdag 10.00 - 17.00 uur
zaterdag 10.00 - 16.00 uur
donderdag gesloten

De Doornhof en GoeieGrutten!!
vanaf 14 maart tijdelijk winkeladres: Torenweg 1 Rockanje

Vestigingsadres: Doornweg 4, 3235 NJ Rockanje
tel: 06-51492613
info@dedoornhof.nl
www.dedoornhof.nl