de Doornhof Nieuwsbrief
De Doornhof Rockanje, boerderijwinkel met biologische groenten en zuivelproducten

Nieuwsbrief 

13 september 2016

Deze week bij De Doornhof...

kunt u voor koelte weer terecht in onze winkel. Het is er aangenaam, zeker als het buiten warm is, zeg maar heet. En dat wordt het. Volgens Ed van RTV Rijnmond sneuvelen er deze week aardig wat records. ‘Uitzonderlijk warm’ komt deze dagen vaak langs. Na woensdag gaat de temperatuur langzaam omlaag, om in het weekend uit te komen op 19°C. Dan is het ook nog buiïg. Normale temperaturen en weersomstandigheden blijkbaar voor de tijd van het jaar. Dus willen we nog even genieten van de zomer, dan moeten we dat nu doen.
En voor koelte komt u dus naar De Doornhof. U bent welkom in de winkel, of in de waterbak.


Dex houdt de poten koel

"Natuur en milieu worden weggecijferd"

Ons economisch beleid is volledig gericht op groei in enge betekenis. Prof.dr. Arnold Heertje (econoom) ergert zich daar mateloos aan. “Niet-calculeerbare zaken als natuur, cultuur, milieu en leefbaarheid worden weggecijferd.” Groei staat voorop in het economisch beleid. Het feit dat het economisch beleid volledig is gericht op groei in enge betekenis, betekent dat alleen zaken die in geld zijn uit te drukken meetellen. Naast de schade aan milieu en gezondheid van het huidige economische beleid noemt Heertje de groeiende onvrede in ons land een extra reden om het roer om te gooien. Zijn ideaalbeeld is dat overheden en bedrijven op het niveau van de micro-economische besluitvorming alles op tafel leggen wat relevant is voor beslissingen. Hantering van het ruime welvaartsbegrip vormt de motor om te komen tot een radicale koerswijziging, benadrukt Heertje.
Lichtpuntje is de omarming van het begrip ‘brede welvaart’ door de Tweede Kamer. Aanvullend heeft de Tweede Kamer vlak voor het zomerreces het kabinet op advies van zijn commissie gevraagd om voortaan jaarlijks een Monitor Brede Welvaart te laten opstellen door het CBS. “Dit betekent dat Verantwoordingsdag over meer gaat dan rechtmatige en doelmatige besteding van geld. Centraal staat voortaan de vraag hoe we vinden dat het gaat met het land.”.

Bron: biojournaal. Voor meer informatie: www.vvm.info

Aanbiedingen

 

   
op vrijdag en zaterdag
geldig van dinsdag 13 t/m
zaterdag 17 september 2016
Komkommer,
per stuk,
normaal € 1,95
deze week € 1,75
Tofu naturel,
per 200 g,
normaal € 1,60
deze week € 1,45
Boerenrogge (desem),
per kilo,
normaal € 4,10
deze week € 3,95
 


vanaf donderdag
   
Snijbiet,
per kilo,
normaal € 4,98
deze week € 4,50 
Peer Triomph de Vienne,
per kilo,
normaal € 3,95
deze week € 3,60 
Muesli (standaard),
per 750 g,
normaal € 3,60
deze week € 3,25
Kokosolie (zonder geur),
per 500 g,
normaal € 7,65
deze week € 6,90 

Tofu

Tofu (tofoe) of tahu (tahoe) is een eiwitrijk sojaproduct. Al eeuwenlang (sinds 500 jaar voor onze jaartelling) wordt in China, Japan en andere Aziatische landen tofu gebruikt als eiwitbron in plaats van vlees.
De sojaboon is inheems in het noorden van China. Door het vegetarisme binnen het Boeddhisme verspreidde hij zich snel door heel China. Tot de 17e eeuw was de sojaboon in Europa onbekend en ook in Amerika werd er nauwelijks aandacht aan besteed. De commerciële belangstelling voor de boon werd gewekt toen men ontdekte dat hij een bijzonder hoog eiwitpercentage bevat van maar liefst 40%. Jammer genoeg wordt het overgrote deel van de sojaoogst gebruikt als veevoer, terwijl hij dus veel efficiënter direct door mensen geconsumeerd kan worden. Ook de spruiten/kiemen van de sojaboon, een soort taugé, kunnen worden toegepast bij diverse gerechten. Omdat de bereiding van tofu lijkt op het proces van kaas maken, wordt tofu ook wel ‘sojakaas’ genoemd. De sojabonen worden grondig gewassen, geweekt en tot kookpunt verhit. Vervolgens wordt dit mengsel heel fijn vermalen en gezeefd. Aan de zo verkregen sojamelk wordt een stremsel toegevoegd. Tofu wordt gemaakt van sojabonen door sojamelk te stremmen met natuurlijk mineraalrijk stremmingsmiddel (bijvoorbeeld nigari) op basis van calcium en magnesium. Tofu is een gezonde vleesvervanger, niet alleen vanwege het hoge eiwitgehalte: ook het vetgehalte is laag en het bevat, zoals alle plantaardige produkten, geen cholesterol. Het bevat alle essentiële aminozuren, mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamines als B1, B2 en B3.
Tofu is neutraal van smaak. Met behulp van zout, kruiden, specerijen, tamari, shoyu, sambal, ketjap of tomatenpuree kun je tofu op smaak brengen. Lekker is om tofu gedurende enkele uren koel weg te zetten in een marinade. Tofustukjes kunt u ook verwerken in soep en ragout. Eenmaal uit de verpakking gehaald, kunt u tofu het beste onder water in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren en binnen 2-3 dagen gebruiken.
De populariteit van soja neemt vooral de laatste jaren in de Westerse landen toe. Deze stijgende populariteit komt door een reeks vermeende gezondheidsvoordelen van soja. Met name de gezondheid bevorderende effecten van isoflavonen staan in de belangstelling. Soja is een zeer rijke bron van isoflavonen.


Tjap Tjoi

Recept van de week

Tjap Tjoi - vegetarisch groentegerecht
voor vier personen

BENODIGDHEDEN
200 g tofu
1 flinke wortel
100 g taugé
100 g sperziebonen
1 dunne prei
150 g champignons
1 rode paprika
100 g broccoli
een halve komkommer

2 rode pepers
3 sjalotjes
2 teentjes knoflook
2-3 theelepels maiszetmeel (maizena)
zout, peper en nootmuskaat naar smaak
3 theelepels sesamolie
3 eetlepels zonnebloemolie

BEREIDINGSWIJZE
Snijd de tofu in blokjes en frituur deze goudgeel in hete olie, laat ze uitlekken.
Snipper de sjalotjes en pers de knoflook. Snijd de sperziebonen in schuine stukjes. Snijd de prei, wortel, paprika en pepers in reepjes. Verdeel de broccoli in roosjes. Snijd de komkommer (ongeschild) in schuine stukjes. Snijd de champignons in plakjes. Was alle groenten. Blancheer de taugé met kokend water. Leng het maiszetmeel aan met een beetje water en roer dit door totdat alles is opgelost.

Fruit de sjalotten in de hete zonnebloemolie lichtbruin. Voeg de knoflook en de pepers toe en laat deze even mee fruiten. Voeg vervolgens de boontjes en wortelreepjes toe en 2 kopjes water. Laat dit 1 minuut pruttelen. Voeg nu beetje bij beetje het maizenapapje toe tot er een gebonden saus ontstaat. Doe alle resterende groenten en de tofu erbij en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en de sesamolie. Goed omscheppen tot de groenten beetgaar zijn.

De tofu is smaakvoller als het 30 min. in warm water met veel zout wordt gelegd. Droogdeppen met keukenpapier voor het bakken. Voor een niet vegetarische variant kan men garnalen of kipfilet toevoegen. Lekker met rijst of noedels.

De Boerderijwinkel is open op:

dinsdag t/m zaterdag
van 10.00 tot 18.00 uur.

De Doornhof en GoeieGrutten!!
Doornweg 4, 3235 NJ Rockanje
tel: 0181 407018
info@dedoornhof.nl
www.dedoornhof.nl

De Doornhof Rockanje, boerderijwinkel met biologische groenten en zuivelproducten