Droogwaren

Deel deze pagina:

Salade Nicoise

Recepten
16 JUL 2014
Salade Nicoise
Er bestaat veel onenigheid over het juiste recept van de salade Niçoise. De salade wordt aan de hele Côte d’Azur - en eigenlijk over de hele wereld - gegeten en veel streken, dorpen, families en koks hebben hun eigen versie. Sommigen vinden het een doodzonde om aardappels toe te voegen, terwijl anderen juist vinden dat een salade zonder aardappels geen salade Niçoise kan zijn. Soms bevat de salade alleen rauwe groenten, ansjovis en olijven, terwijl ze ook zeer uitgebreid - en veel voedzamer - met bonen, aardappelen of zelfs rijst geserveerd kan worden. Er is geen officieel recept en salade Niçoise is geen beschermde naam, dus iedere kok mag zelf weten hoe de salade wordt klaargemaakt.
Het recept hieronder is een klassieke versie en is een recept van Onno Kleyn.
 
Salade Niçoise
hoofdgerecht voor 4 personen
 
BENODIGDHEDEN
4 tomaten, niet te rijp
halve komkommer
1 paprika, rood of geel
1 ui
200 gram gekookte sperzieboontjes
1 grote gekookte aardappel, in blokjes
2 hardgekookte eieren
1 blikje tonijn in olie of water
8 ansjovisfilets
handjevol zwarte olijven
een paar blaadjes verse basilicum
eventueel een handje uitgelekte kappertjes
8 eetlepels olijfolie
2 eetlepels azijn
1 teen knoflook, gehakt
 
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de tomaten, komkommer en paprika in grove stukken en de ui in dunne plakken.
Dresseer alle groenten in de kom en garneer met de overlangs in vieren gesneden eieren, de uitgelekte tonijn en ansjovis, de olijven en de basilicum. Wie wil voegt er nog een handje uitgelekte kappertjes aan toe.
Klop van de olie, azijn, een snuf zout en de knoflook een vinaigrette en giet hem over de salade. Eet met brood.
 

Pagina terug