Droogwaren

Deel deze pagina:

Pizza op z'n bijna Zwitsers

Recepten
16 JUL 2014
Pizza op z'n bijna Zwitsers
Ditmaal van Sylvia Witteman uit de Volkskrantkeuken. De Gruyèrekaas die ze gebruikt heb ik gewisseld voor Pecorino of Parmigiano kaas, omdat we geen biologische Gruyère hebben. Het resultaat is misschien iets anders, maar desalnietmin erg lekker!

Pizza op z’n bijna Zwitsers
 
BENODIGDHEDEN
1 zakje droge gist
200 gram tarwebloem
een eetlepel olijfolie
200 gram crème fraîche
1 grote ui
twee preien
wat roomboter
een ons schouder- of achterham
150 gram geraspte pecorino of Parmigiano Reggiano
 
BEREIDINGSWIJZE
Meng de bloem met een theelepel zout in een kom, maak daar een kuiltje in. Meng de gist met 125 ml lauw water en giet dat in het kuiltje. Kneed alles geruime tijd door tot een glad, soepel deeg. Dek de kom af met een schone, vochtige theedoek (of eenvoudiger met een vaak beter resultaat: een lege supermarktzak ondersteboven over de kom trekken en de rand onder de kom vouwen) en laat het geheel op een tochtvrij plekje rijzen tot het volume is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Beboter het bakblik, rol het deeg uit tot een ronde lap, en leg het op het bakblik. Besmeer de lap met de crème fraîche.
Maak de ui en de prei schoon, snijd ze in dunne ringen (controleer de prei goed op zand, eventueel wassen in een vergiet onder stromend water. Goed laten uitlekken!)
Fruit de groente zachtjes aan in een koekenpan met wat boter, tot ze glazig zijn en wat geslonken. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel ze daarna over de ‘pizza’, leg daarop de plakken ham, en strooi de kaas erover. Bak het geheel 15-20 minuten in de oven en dien heet op.

Pagina terug