Droogwaren

Deel deze pagina:

Spaghetti alla Norma

Recepten
23 JUL 2014
Spaghetti alla Norma
Sicilianen zijn tovenaars met aubergine en op hun eiland zijn er talloze bereidingswijzen voor deze groenten. Vroeger, toen vlees schaars was, gebruikte men er vaak aubergine - met zijn vleesachtige uiterlijk en smaak - voor in de plaats. 
 
Spaghetti alla Norma
Spaghetti met aubergine, kaas en tomatensaus
voor vijf à zes personen
 
BENODIGDHEDEN
1 grote of 2 middelgrote aubergines (750 g)
zout voor de aubergines, plus extra zout naar smaak
plantaardige olie voor het bakken
1 gele ui, gesnipperd
5 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, gehakt
1 tot 1¼ kg verse tomaten, ontveld, ontzaad en gehakt, of 1 fles passata (690 g)
versgemalen peper naar smaak
500 g spaghetti
15 g verse basilicumbladeren, in stukjes gescheurd
60 g grof geraspte feta (geit of schaap)
60 g versgeraspte pecorino
 
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de aubergine overdwars in plakken van 1 cm dik. Schik de plakken in één laag in een vergiet en bestrooi met zout. Ga zo door met lagen aubergine en bestrooi elke laag met zout. Leg er een bord op en zet daarop een gewicht, en leg een bord onder het vergiet. Laat een uur staan. Spoel het zout af en dep de plakken aubergine droog met keukenpapier.
Giet een 1 cm diep laagje olie in een zware koekenpan en verhit op een middelhoog vuur. Bak de plakken aubergine in porties tot ze gaar en aan beide kanten goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Fruit de ui in circa 5 minuten in de olijfolie in een grote pan op een middelhoog vuur tot de ui gaar is. Schep er de knoflook door en laat nog 30 seconden fruiten. Voeg de tomaten of passata en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat, zonder deksel, circa 20 minuten zachtjes koken tot de saus dik is (of zoveel korter in het geval van de passata).
Neem de pan met saus van het vuur. Snijd de aubergine in reepjes en schep ze met de basilicum door de tomatensaus.
Breng intussen een voor driekwart gevulde grote pan water aan de kook. Voeg de spaghetti en royaal zout toe en laat de spaghetti onder regelmatig omscheppen bijgaar koken.
Giet de spaghetti af en doe in een voorverwarmde dienschaal. Voeg de tomatensaus, feta en pecorino toe en schep alles goed om. Bestrooi met wat extra feta en dien onmiddelijk op.
 

Pagina terug