Droogwaren

Deel deze pagina:

Traditionele erwtensoep

Recepten
27 NOV 2016
Traditionele erwtensoep
Traditionele erwtensoep
voor vier tot zes personen 

BENODIGDHEDEN
500 g spliterwten
2,5 liter water
varkensvlees zoals (zuurkool-)spek, karbonade, varkenspoot, krabbetjes
1 knolselderij of bleekselderij
1 (Gelderse) rookworst
1 winterwortel
een kruimige aardappel
1 p
rei
ui
zout en peper 

BEREIDINGSWIJZE
Was de spliterwten en zet ze op met het water en het vlees (behalve de rookworst). Schep als het kookt af en toe het schuim van de soep af met een schuimspaan. Laat de soep ongeveer drie kwartier koken. Als een groot stuk vlees is toegevoegd moet dit uit de soep worden gehaald, kleingesneden en eventueel bot verwijderd. Het kleingesneden vlees gaat weer terug in de pan. Snijd alle groenten vrij grof. Voeg de gesneden groenten toe en laat de soep verder koken totdat alles heel zacht is geworden, dat wil zeggen tenminste nog een half uur. Proef de soep halverwege en voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg vijf minuten voordat de soep klaar is de in plakjes gesneden rookworst toe.
Serveren
Snijd de rookworst in plakjes, en verdeel over de soepkommen, of roer door de soep. Geef geroosterd brood of roggebrood (met katenspek) bij erwtensoep.

Pagina terug