Droogwaren

Deel deze pagina:

Rijstsalade gerookte haringfilet lamsoren

Recepten
26 MEI 2015
Rijstsalade gerookte haringfilet lamsoren

De naam lamsoren komt waarschijnlijk van het dat de blaadjes lancetvormig (‘oortjes’) zijn en schapen op het schor ze graag eten. Het plantje groeit veelal op de meer hogere delen van het schor. Ze groeit vaak aan de randen van kreken en in de buurt van zeekraal. Ook lamsoor is zilt van smaak doordat het zoutwater opneemt. Het is echter minder zout van smaak dan zeekraal. Lamsoor kan geoogst worden van half maart t/m eind juli, en ligt vanaf deze week bij ons in de winkel.

Rijstsalade met gerookte haringfilet en lamsoren
maaltijdsalade voor vier personen

BENODIGDHEDEN
250 gram langkorrelrijst, bijv. basmati
zout en peper
5-6 eetlepels olijfolie extra vergine
2 eetlepels kippenbouillon
1-2 theelepels grove mosterd
2 eetlepels citroensap
400 gram doperwten of gedopte tuinbonen, vers of uit glas of diepvries
1 bakje gerookte haringfilet, graten en vel verwijderd, in stukjes
250-300 gram lamsoren

BEREIDINGSWIJZE
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing gaar in water met zout. Roer voor de dressing 4 à 5 eetlepels olie, bouillon, mosterd en citroensap door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Roer de dressing door de nog warme rijst en laat dit samen afkoelen tot lauwwarm.
Kook verse doperwten of tuinbonen in 2 à 5 minuten beetgaar, of warm voorgekookte of diepvries doperwten of tuinbonen op. Laat ze uitlekken en enigszins afkoelen. Meng de rijst met de haringfilet en de groenten.
Roerbak de lamsoren 1 à 2 minuten in 1 eetlepel olie tot ze iets geslonken zijn. Schep de lamsoren door de salade.

Serveer de salade lauwwarm of koud. Lekker met een stukje gebakken of gestoomde vis.

 


Pagina terug