Droogwaren

Deel deze pagina:

Granita van groene thee met munt

Recepten
10 AUG 2015
Granita van groene thee met munt
Oorspronkelijk komt de granita van het Italiaanse eiland Sicilië en is (officieel) een halfbevroren dessert op basis van suiker, water en verschillende smaakmakers. Het grote verschil met ijs of sorbet is dan ook dat het niet volledig bevroren is, en het prima gemaakt kan worden zonder ijsmachine. De meeste soorten bevatten een korrelige structuur, maar soms zijn er juist zachte soorten. Dit verschil ontstaat door de verschillende bereidingswijzen en heeft te maken met het al dan niet ontbreken van een continue beweging. Granita’s worden dan ook meestal niet in een ijsmachine gemaakt, maar in een bak in de vriezer die zo nu en dan wordt omgeschept. Hierdoor ontstaan de grove kristallen die typerend zijn voor granita. Granita wordt traditioneel gemaakt met koffie of citroen, maar je kunt natuurlijk ook vers fruit, bessen, siroop of amandelmelk gebruiken. Of groene thee.

Granite van groene thee met munt
dessert voor vier personen

BENODIGDHEDEN
4 zakjes groene thee
½ citroen, in schijven
6 tot 8 el suiker
1 bosje munt

BEREIDINGSWIJZE

Laat de theezakjes en schijven citroen 4 tot 5 minuten trekken in 800 ml heet water (80 °C is de beste temperatuur, dus niet kokendheet). Verwijder de zakjes en voeg 4 el suiker toe.
Laat de thee afkoelen en verwijder de schijven citroen. Voeg eventueel meer suiker toe. Schenk de thee in een ondiepe bak en zet in de vriezer.
Vergruis het ijs na 2 uur met een vork tot kristallen. Zet weer in de vriezer en maak het na enkele uren weer los. Hoe vaker je roert, hoe zachter het wordt. Minder vaak roeren geeft dus meer ijskristallen.
Laat tot vlak voor het serveren in de vriezer. Stamp de munt met 2 el suiker fijn. Schep de granita in glazen en strooi de muntsuiker erover.

Pagina terug