Droogwaren

Deel deze pagina:

Kruidkoek

Recepten
31 AUG 2015
Kruidkoek

Kruidkoek

BENODIGDHEDEN
125 g rozijnen
150 g tarwemeel
100 g roggemeel

1 zakje bakpoeder (18 g)
2 tl koekkruiden
50 gram roomboter
snufje zout
geraspte citroenschil
6 eetlepels diksap (appel of peren)
1 ei
2 dl koude thee of rozijnenweekwater

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Wel de rozijnen in heet (gekookt) water, laat ze eventueel koken op laag vuur. Zeef het meel en vermeng met het bakpoeder, zout en de koekkruiden.
Smelt de roomboter in een pannetje, draai het vuur uit en laat even afkoelen.
Roer er vervolgens de geraspte citroenschil en het diksap doorheen. Voeg het ei toe en klop tot een luchtige massa. Voeg dit toe aan het meel en roer goed door. 
Laat de gewelde rozijnen uitlekken (bewaar het vocht als je dit wilt toevoegen aan het beslag).
Roer de thee of rozijnenweekwater in kleine scheutjes door het deeg. Voeg zoveel vocht toe tot je een goed smeuïg beslag hebt gekregen. Het beslag moet dunner zijn dan cakebeslag.
Schep de gewelde rozijnen door het beslag. Stort de massa in een ingevet cakeblik. Plaats de koek in het midden van de oven en laat in ca. 60 minuten gaar en goudbruin worden.
Laat de koek even afkoelen alvorens je de vorm verwijderd. Laat hem goed afkoelen voordat je hem eet, anders komt de smaak niet tot zijn recht.


Pagina terug