Droogwaren

Deel deze pagina:

Driekoningentaart – Taart Der Wijzen

Recepten
02 JAN 2017
Driekoningentaart – Taart Der Wijzen

Voor 6 personen (of veel kinderen)

BENODIGDHEDEN

100 g suiker
100 g amandelmeel
100 gr roomboter, op kamertemperatuur
2 eieren
40 g tarwebloem
vanille bourbonpoeder (optioneel)
2 pakjes bladerdeeg (12 plakjes)
1 eigeel
1 ongepelde amandel

BEREIDINGSWIJZE
Meng de boter met de suiker en het amandelmeel en eventueel wat vanillepoeder tot een glad geheel. Klop er vervolgens één voor één de eieren goed doorheen. Zeef de bloem boven de mengkom en roer het door het mengsel. (Dit mengsel heet ook wel frangipane.) Wilt men een romiger vulling, meng het mengsel dan nog met 100 à 200 gr banketbakkersroom of vanillevla.
Rol de bladerdeegplakjes uit op bakpapier. Er moeten twee plakken ontstaan. Leg de eerste plak bladerdeeg met bakpapier op een bakplaat. Verdeel de frangipanevulling over het deeg inzit  de vorm van een cirkel met een dikte van 1 tot 2 cm (wel 2 cm van de rand afblijven): bol de vulling naar het midden toe op.  “Verstop” een amandel ergens in de frangipanevulling.
Klop het eigeel met een scheutje water los en strijk hiermee met een kwast de rand van minimum 2 cm. Bedek de taart met de tweede plak bladerdeeg en druk de rand wat aan. Snijd de taart hoeken rond af met een mes (zorg wel dat je de 2 cm deegrand behoudt rond de taart. Druk deze buitenranden met een vork of je duim goed op elkaar, zodat de frangipane binnenin de twee deegplakken ingesloten zit. Maak met behulp van een mesje een grof ruit- of bladerpatroon op het deeg (het deeg niet doorsnijden met het mes). Maak bovenaan in het midden van de taart een gaatje, zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen. Zet de taart voor een half uurtje in de koelkast. Haal de taart hierna uit de koelkast en bestrijk de Driekoningentaart met de rest van het eigeel.
Laat de taart ongeveer 35 minuten bakken in een op 180° C voorverwarmde oven of tot ze mooi goudbruin is en de frangipane binnenin gegaard is (controleer dit eventueel met de punt van een mesje).

Haal uit de oven en laat de Driekoningentaart eventueel afkoelen op een rooster. Men kan de taart warm, lauw of afgekoeld serveren.

‘Driekoningen’, ‘Epifanie’ of ‘Openbaring van de Heer’ is een Christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. Op deze dag vieren de Christenen het bezoek van drie wijzen (in de volksmond ‘koningen’ aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster heeft hen tot hem geleid. In de negende eeuw kregen de drie ‘koningen’ ook een naam: Caspar, Melchior en Balthasar. Zij werden als vertegenwoordigers van de drie mensenrassen en van de drie toen bekende werelddelen aanzien.
Rond het feest van Driekoningen bestaan er van oudsher vele volkse gebruiken. Een aardig gebruik is dat de kinderen op of rond Driekoningen, verkleed als de drie wijzen, van huis tot huis driekoningenliederen gaan zingen en hiervoor van de toehoorders wat zakgeld of snoep krijgen. Een ander gebruik is het houden van volkse spelen en optochten. In sommige streken in Vlaanderen is het Driekoningenfeest uitgegroeid tot een carnavalesk, uitbundig volksfeest. Op deze (niet officiële) feestdag wordt ook de kersttijd besloten.
Een gebruik dat veel voorkomt is het vinden van een amandel of boon in een taart. De vinder hiervan mag zich die dag koning noemen. In het recept van de week zit deze amandel in een traditioneel Franse amandeltaart (Galette des Rois), die gegeten wordt op 6 januari. Deze overheerlijke drie koningentaart met frangipane is een bladerdeegtaart met amandelcrèmevulling. In deze taart wordt, als je de traditie echt wilt volgen, een boon (een amandel, een muntstuk, een figuurtje of een ander klein voorwerpje - let op de tanden!) verstopt. Vervolgens wordt de taart in evenveel stukken gesneden als er kinderen (of volwassenen natuurlijk) aan tafel zitten, zodat iedereen een stuk krijgt. Diegene die nu de boon terugvindt in zijn stuk taart, mag zichzelf een dag lang “koning(in)” noemen en de kroon (meestal van goudkleurig karton) opzetten. Hij of zij heeft het die dag voor het zeggen, mag het menu samenstellen, krijgt iets extra of wordt de hele dag door en door verwend.
Deze traditie, die heel populair is in Frankrijk, is in de lage landen nauwelijks gekend en ook meer lokaal gebonden, waardoor er in sommige regio’s veel meer taarten gebakken / verkocht worden dan elders. Misschien wel een traditie om in ere te herstellen?

Pagina terug