Droogwaren

Deel deze pagina:

Gesmoorde tofu in karamelsaus met kokosrijst en gebakken kokos

Recepten
19 AUG 2018
Gesmoorde tofu in karamelsaus met kokosrijst en gebakken kokos
Een verrassend recept van Vietnamese oorsprong. Zorg dat je voldoende zwarte peper gebruikt (natuurlijk naar smaak). Zwarte peper is één van de specifieke specerijen van Vietnam.

Gesmoorde tofu in karamelsaus met kokosrijst en gebakken kokos
voor vier personen

BENODIGDHEDEN
300 g basmatirijst
rasp van 1 citroen
1 kaneelstokje
1 blikje kokosmelk
1 groentebouillonblokje
een paar lepels kokosrasp
200 g kristalsuiker

1 dl sojasaus of vissaus
80 g sjalotjes, gesnipperd
1 tl versgemalen zwarte peper, of meer naar smaak
versgeperst limoensap, naar smaak (
minstens 2 limoenen)
600 g stevige tofu, drooggedept, in blokjes van 2 cm
verse koriander, gehakt, voor de garnering

BEREIDINGSWIJZE

Doe de rijst samen met de rasp van 1 citroen, een kaneelpijpje en een blikje kokosmelk in een grote pan. Vul aan met water tot de rijst een duimbreed onderstaat. Voeg een groentebouillonblokje toe en kook de rijst in 12-15 gaar. Bak in een droge koekenpan een paar lepels kokosrasp goudbruin en strooi vlak voor serveren over de rijst.
Zet ondertussen een diepe, zware pan, liefst met antiaanbaklaag of van gietijzer, op middelhoog vuur en voeg de suiker en 2 eetlepels water toe. Verhit de suiker en schud de pan af en toe (niet roeren!), tot de suiker na 10 minuten oplost en begint te borrelen. Laat de opgeloste suiker in 1 minuut donker kleuren en zet het vuur uit. Meng de vissaus met 1,2 dl water en schenk dit mengsel voorzichtig, en op een armlengte van je af, in de pan met de suiker. Zet het vuur middelhoog. Verwarm alles en laat de gestolde karamel onder voortdurend roeren in 2 minuten in de vloeistof smelten. Smoor de sjalot hierin in 5 minuten zacht.

Voeg de zwarte peper en wat limoensap toe en doe de tofu in de saus. Smoor de tofublokjes 5 minuten, tot ze heet en licht gezwollen zijn; roer af en toe. Voeg extra limoensap of peper naar smaak toe. Strooi de koriander erover en serveer.

Lekker met geroerbakte paksoi, of warme paksoi-salade. Naar een recept uit ‘De Dikke Vegetariër’.

Pagina terug