Fruit

Deel deze pagina:

Druivenvlaai met port

Recepten
02 JUL 2014
Druivenvlaai met port
Druivenvlaai met rode port
voor vier tot zes personen
 
BENODIGDHEDEN
1 tl witte rietsuiker
50 ml lauwwarme melk
1 el boter
2 eieren
3 g droge gist (Bioreal)
100 g tarwebloem
50 g oersuiker (of basterdsuiker)
1 mespunt zout
Voor de vulling:
1 kg pitloze blauwe druiven
75 g witte rietsuiker
100 ml rode port
Voor het kruimeldeeg:
120 g tarwebloem
80 g (koude) boter
80 g witte rietsuiker
Extra: ronde vlaaivorm met een lage rand
 
BEREIDING
Voeg de suiker en de gist toe aan de lauwwarme melk en laat 15 min staan. Smelt de boter, meng met de oersuiker en eieren en voeg dit mengsel samen met de melk toe aan de bloem. Kneed goed door tot een soepel deeg. Laat afgedekt minimaal 30 min rusten op een warme plek. Verwarm intussen de oven voor op 200 ºC.
Doe de druiven, suiker en port in een steelpan en laat op laag vuur inkoken tot een grove saus. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Bekleed de vorm ermee en snij de randen netjes bij (ik ben geloof ik niet zo netjes: ik maak een bal van het deeg en druk die met mijn handen in de vorm tot het een beetje egaal is, en werk het op tegen de kanten. Dat lukt natuurlijk nooit zo goed als met een deegroller, maar ik vind het persoonlijk mooier, zo’n grove taart).
Verdeel de druivenvulling over het deeg. Maak daarna het kruimeldeeg door bloem, suiker en koude boter met de vingertoppen te kneden tot een kruimig deeg. Verdeel gelijkmatig over de vlaai tot de druiven volledig zijn bedekt. Zet de vlaai 25 min in de oven.

Pagina terug