Fruit

Deel deze pagina:

Gestoofde witlof met grapefruit, mandarijn en ketjap

Recepten
07 OKT 2018
Gestoofde witlof met grapefruit, mandarijn en ketjap
Gestoofde witlof met grapefruit, mandarijn en ketjap - voor vier personen
 
BENODIGDHEDEN
1 eetlepel olijfolie extra vierge
1 eetlepel vloeibare honing
4 stronkjes witlof, in de lengte gehalveerd
50 g boter
fijngeraspte zeste (schil) van 1 mandarijn en 50 ml sap
1 theelepel fijngeraspte grapefruitzeste en 50 ml sap
30 ml ketjap manis of andere donkere sojasaus
4 takjes tijm, alleen de blaadjes of 1 tl gedroogde tijm

BEREIDINGSWIJZE
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Verwarm de honing in een steelpannetje en smeer het snijvlak van de stronkjes witlof ermee in. Bak het witlof op het snijvlak in de koekenpan tot deze begint te karamelliseren, keer om en bak de andere kant ook een paar minuten.
Voeg de boter en geraspte citruszeste toe en schenk het citrussap en de sojasaus erbij. Bestrooi met de tijm en zout en zwarte peper naar smaak. Smoor de witlof tot deze glanzend en gaar is en het vocht in de pan stroperig is geworden. Keer af en toe om.

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Okoko en is hemels voor iedereen die van bitter houdt. Het bevat verschillende bittere tonen, maar deze worden een beetje afgezwakt door het citrussap, de honing en boter. In plaats van grapefruit en mandarijn kun je ook sinaasappel en limoen gebruiken. Serveer de witlof bij gegrild vlees zoals een schouderkarbonade of een lekker biefstukje. Geef er wat aardappelpuree of een gekookt aardappeltje bij of brood om de heerlijke saus mee op te deppen.

Pagina terug