Fruit

Deel deze pagina:

Dahl met spitskool

Recepten
30 OKT 2019
Dahl met spitskool

Dahl (of dal) is een Indiaas linzengerecht. Deze versie is een heerlijke, milde variant. De kruiden geven het gerecht een exotische smaak. Voor variatie kun je de spitskool vervangen door bloemkool, courgette, verse kapucijners, boontjes of een andere groente, of de groenten combineren. Echt makkelijk dus.
 
Dahl met spitskool
voor vier personen   
 
BENODIGDHEDEN
1 middelgrote spitskool
2 uien
ongeveer 400 gram (bruine of groene) linzen
5 cm verse gemberwortel
1 verse rode peper (of chilipoeder)
1 eetlepel gehakte (platte) peterselie
3 tenen knoflook
een groentebouillonblokje
geelwortel-, koriander- en komijnpoeder, van elk twee theelepels
olijfolie
basmati- of zilvervliesrijst
eventueel verse koriander naar smaak
eventueel zeezout 

BEREIDINGSWIJZE
Kook de linzen volgens de verpakking, maar haal ze 10 minuten voor het einde van de kooktijd van het vuur. Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Was de spitskool en snijd in kleine reepjes. Hak de uien en fruit ze in de olijfolie. Voeg de gekookte linzen toe, en doe de peterselie erbij. Voeg de gember en de chilipeper in grote stukken toe (voor een iets hetere versie hak je de gember en de peper fijn). Doe zoveel water in de pan dat het geheel net onderstaat, doe het groentebouillonblokje erbij en laat 10 minuten pruttelen.
Pers de knoflook in de olijfolie op laag vuur, en roer er de theelepels kruiden doorheen. Roer tot een glad papje.
Verwijder eerst de gember en de peper uit de linzen (voor een iets hetere versie laat je de gember en de peper in de dahl zitten), en doe dan de rauwe spitskool erbij. Roer het kruidenmengsel erdoorheen, roer een paar keer flink door en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel nog wat zout toe.
Strooi er wat verse korianderblaadjes overheen en serveer met basmatirijst.
 

Pagina terug