Groente

Deel deze pagina:

Boerenstoofpot

Recepten
10 JAN 2016
Boerenstoofpot
Deze (heerlijke) stoofpot - met bonen - kun je in de oven laten garen, of in een stoofpan op het fornuis op een laag vuurtje. Geef er eventueel nog brood bij om in de saus te dippen. Ze verdient het!

Franse boerenstoofpot
voor vier personen

BENODIGDHEDEN
2 el. (olijf-)olie
100 g spekblokjes
500 g verse worst
1 grote ui, gehalveerd en in ringen
1 teentje knoflook, gehakt
zout, versgemalen zwarte peper
2 tl. Provençaalse kruiden of marjolein
1 takje salie vers, of 1 tl. gedroogd
5 tomaten
2 potten witte bonen à 340 ml
½ bosje peterselie
eventueel een scheutje rode wijn

BEREIDINGSWIJZE
Als je de oven gebruikt verwarm deze dan voor op 175º C.
Verhit de olie in een braadpan. Bak hierin ca. 2 minuten de spekblokjes op een laag vuur. Voeg de verse worst toe aan de spekblokjes toe en bak in ca. 5 minuten al omscheppend bruin. Haal de worstjes uit de pan en doe in een ovenschaal als je de oven gebruikt.
Voeg de uiringen en de knoflook aan de spekblokjes toe en bak ca. 5 minuten op hoog vuur mee. Hak de salie fijn als je ze vers gebruikt. Snijd de tomaten in vieren (eventueel ontveld, met of zonder zaadjes). Doe de kruiden en de tomaten in de braadpan en bak ca. 2 minuten op laag vuur met het uimengsel mee.
Roer de witte bonen - met vocht - door het tomatenmengsel, breng op smaak met zout en peper, en eventueel een scheutje rode wijn. Schep het bonenmengsel rond en over het vlees in de ovenschaal als je de oven gebruikt en laat de vleesschotel afgedekt in ca. 45-60 minuten in de oven gaar worden. Voeg eventueel een scheutje water toe als het te droog wordt. Als je geen oven gebruikt laat je de stoofschotel op een laag vuurtje 45-60 minuten stoven.
Knip de peterselie fijn en strooi vlak voor het opdienen over de schotel.

Serveer, bijvoorbeeld met gestoofde venkel met tomaten, knoflook en (rode) ui.

Pagina terug