Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Polenta citroencake

Recepten
15 JUL 2014
Polenta citroencake
Polenta citroencake
 
BENODIGDHEDEN
voor de cake
3 grote eieren
110 g witte rietsuiker
50 g amandelen, in de schil en gehakt
sap en rasp van 2 citroenen
100 g polenta
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
2 eetlepels olijfolie
citroenschijfjes ter decoratie
voor de siroop
100 g witte rietsuiker
100 ml water
3 takjes rozemarijn
sap van 1 citroen
 
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 180°C of gasstand 4. Vet de cakevorm (rond of bakblik, 20 cm Ø, anti-aanbak) licht in.
Scheid de eieren, doe de dooiers in een kom met de suiker en klop op hoge snelheid tot een dikke, lichtgekleurde, crèmige massa. Voeg geleidelijk al kloppend het citroensap toe tot het mengsel dikker wordt. Voeg de citroenrasp, polenta, bakpoeder, gehakte amandelen en olijfolie toe en meng met elkaar tot de massa op een deeg lijkt. Klop vervolgens de eiwitten bijna stijf en spatel door het polentamengsel. Doe het polentamengsel in de cakevorm.
Plaats de cake in de voorverwarmde oven en bak de cake in 35 minutes goudbruin en gaar. Wanneer de cake in het midden van de vorm droog is is ze gaar (controleer met een vork, als deze schoon en droog uit de cake komt is de cake goed.).
Maak ondertussen de siroop door suiker, water, de takjes rozemarijn en het citroensap tot aan de kook te verhitten (niet te hoog anders verbrandt de siroop). Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Verwijder de takjes rozemarijn en houdt de siroop warm tot de cake uit de oven komt. De siroop moet verwarmd zijn om de cake zoveel mogelijk te kunnen doordringen.
Haal de cake als ze gaar is uit de vorm, prik er met een vork aan de bovenkant gaatjes is en giet er de warme siroop over. Garneer de cake met stukjes citroen en eventueel nog een takje rozemarijn.

Pagina terug