Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Dijkmans zoete appelen in kruimeldeeg

Recepten
12 AUG 2014
Dijkmans zoete appelen in kruimeldeeg
Uit het eerste kookboek van Yolanda van der Jagt ‘Lekker Hollands’ komt onderstaand recept. Yolanda werkt meestal met biologische producten; ze is ervan overtuigd dat die meer smaak hebben. Ook wil ze laten zien welke hoge kwaliteit ingrediënten van onze eigen bodem hebben. Een boek naar ons hart! 
 
Dijkmans zoete appels in kruimeldeeg
Voor vier personen

BENODIGDHEDEN
125 g hazelnoten
265 g bloem
140 g basterd- of oersuiker
150 g koude roomboter, in blokjes
8 Dijkmans zoete appels, geschild
2 el witte rietsuiker
1 tl kaneel
100 ml slagroom
Extra: ingevette ovenschaal met een inhoud van 2 l
 
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verdeel de hazelnoten gelijkmatig over een bakplaat en rooster ze in de oven in 15 min goudbruin. Hak de noten grof.
Meng in een kom de bloem met basterd- of oersuiker en boter en kneed met je vingers tot er grof, kruimelig deeg ontstaat. Meng er op het laatste moment de afgekoelde noten erdoor. Ga niet te lang door met kneden, want het is de bedoeling dat het deeg kruimelig blijft een geen deegbal wordt. (Overkomt dit je toch, bak er dan gewoon koekjes van en maak het kruimeldeeg opnieuw.) Laat het deeg 20 min afkoelen in de koelkast.
Snijd de appels in vieren en halveer elk partje overdwars door zodat je dikke stukjes appel krijgt. Schep in een ovenschaal de appel om met de suiker en kaneel en verdeel de stukjes over de bodem. Strooi het kruimeldeeg erover. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de appels in 45 min goudbruin en gaar.
 
Verdeel over vier borden. Klop de slagroom en schenk om de appelkruim heen.

Pagina terug