Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Peren-amandeltaart

Recepten
17 AUG 2014
Peren-amandeltaart
Peren-amandeltaart
voor vier personen
 
BENODIGDHEDEN
voor de bodem
6 plakjes bladerdeeg (spelt of tarwe)
klontje boter
bloem
voor de taartvulling
120 g boter (op kamertemperatuur)
100 g witte of bruine rietsuiker
100 g amandelmeel
240 g bloem
2 eieren
1 dl melk
1 vanillestokje
2 (rijpe) handperen (Doyenne du Comice of Conference)
voor de topping
2 eetlepels witte of bruine rietsuiker
vloeibare honing, agavesiroop of ahornsiroop
50 g amandelschilfers
extra
een dichte taartvorm (diameter 23 cm)
een handmixer voor het beslag

BEREIDINGSWIJZE
Vet de taartbodem in met een klontje boter en bepoeder de vorm vervolgens met wat bloem.
Bedek de vorm met de plakjes bladerdeeg. Druk het deeg goed aan tegen de randen en snijd overtollig deeg af van de rand.
Weeg alle ingrediënten voor de vulling van de taart af. Doe de bloem en het amandelmeel in een mengschaal. Doe de melk en de eieren samen in een mengbeker. Vermeng ze met een garde en voeg de zaadjes van een vanillestokje toe.
Schep de enigszins zachte boter en de suiker in een mengkom. Vermeng beide
ingrediënten kort met de mixer. Voeg er het mengsel van de melk, eieren en vanille aan toe. Meng alles door elkaar, en voeg ten slotte ook de bloem en het amandelmeel toe. Meng tot een egaal beslag en verdeel over de taartbodem.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de (rijpe) peren, verwijder het klokhuis en snijd de vruchten in kwartjes. Schik de stukken peer in een stervorm op het taartbeslag. Druk ze zachtjes aan. Leg hierbij de bolle zijde van de peren naar boven, en laat de uiteinden naar het midden wijzen.
Strooi de amandelschilfers in een schaaltje en besprenkel deze met vloeibare honing of agave- of ahornsiroop. Strooi er de suiker overheen om de schilfers te ‘paneren
. Verdeel de gesuikerde amandelen vervolgens over het gebak.
Bak de taart ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de taart rustig afkoelen en haal ze uit de vorm.
 
Hoe rijper de peren zijn, hoe vochtiger de taart wordt. Het is maar wat je het lekkerst vindt! De taart is zowel warm als koud te eten. Slagroom en/of een bolletje (vanille-)ijs passen er ook wel bij...

Pagina terug