Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Kanelbulle (zweedse kaneelbroodjes)

Recepten
21 FEB 2017
Kanelbulle (zweedse kaneelbroodjes)

voor ongeveer 24 broodjes

BENODIGDHEDEN
deeg
300 ml volle melk
42 g verse gist of 14 g gedroogde gist
750 g bloem
150 g ongezouten roomboter
1 tl kardemompoeder
1 ei, op kamertemperatuur
½ tl zout
125 g rietsuiker
vulling
75 g boter
100 g rietsuiker
2 el kaneelpoeder
afwerking
suiker
1 ei, losgeklopt met 1 el water
verder

handmixer met deeghaken, bakpapier

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de melk maar breng niet aan de kook. Neem een kopje van de warme melk en los daarin de gist op. Voeg 1 el bloem toe aan het gistmengsel, goed roeren en 15 minuten wegzetten op een warme plek. Laat de boter in de overige melk smelten en laat de melk afkoelen tot lauwwarm.
Meng de bloem met het ei, zout, suiker en het kardemompoeder. Als dit goed gemengd is, kan de melk met de gesmolten boter en de opgeloste gist erbij. Mix met de deeghaken verder. Als dit niet verder gaat, haal je
het deeg uit de kom en kneed je met je handen op het – licht met bloem bestoven – aanrecht verder tot een glad deeg. Het deeg moet uiteindelijk zacht zijn, maar mag niet meer plakken. Plakt het wel, bestrooi het deeg dan met wat bloem en kneed verder. Doe het deeg weer in de kom en bedek met een handdoek. Zet een uur weg op een warme plek, totdat het deeg in volume verdubbeld is.
Smelt de boter. Meng de suiker met het kaneelpoeder.
Kneed het deeg kort even door en verdeel het in twee gelijke stukken. Rol ieder stuk uit tot een 5 mm dikke rechthoek.
Bestrijk beide rechthoeken royaal met boter en bestrooi ze daarna met de kaneelsuiker. Rol ze vanaf de lange kant op en snijd ze daarna met een scherp mes in plakken van ongeveer 3 cm.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de rolletjes erop. Laat wat ruimte vrij tussen de rollen en druk ze lichtjes met je hand iets platter. Dek weer af met een handdoek en laat voor een tweede keer rijzen (± 50 min.). Verwarm de oven voor op 220° C. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en bestrooi de broodjes met de suiker. Bak de broodjes 8-10 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze daarna op een rooster afkoelen.


Pagina terug