Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Zomerse perziken uit de oven

Recepten
06 JUN 2017
Zomerse perziken uit de oven

Een ovengerecht voor een lekker zomers dessert. In plaats van perziken kun je ook abrikozen of nectarines gebruiken. En in de winter kun je dit met pruimen maken. De hoeveelheden hieronder zijn voor 1 perzik, dus pas ze aan als dat nodig is, en met de drie toppings kun je variëren. Een recept van okoko.nl.

Zomerse perziken uit de oven

nagerecht

BENODIGDHEDEN (per persoon)
wat boter om in te vetten
1 grote perzik
kneepje citroensap
4 eetlepels witte wijn of vruchtensap
topping 1
½ theelepel kaneel
1 theelepel suiker
1 theelepel roomboter
topping 2
1 theelepel ahornsiroop of vloeibare honing
1 theelepel roomboter
topping 3
1 theelepel riet- en/of vanillesuiker
1 theelepel roomboter
eventueel amandelsnippers


BEREIDINGSWIJZE
Verhit de oven voor tot 180 °C (gasstand 4). Vet een ondiepe ovenschaal of bakvorm lichtjes in.
Snijd de perzik in de lengte doormidden en draai de twee helften los van elkaar. Haal de pit eruit en leg ze met de platte kant naar boven in de schaal. Knijp er wat citroensap over uit. Doe er dan één van de toppings over.
Topping 1: vermeng de kaneel en suiker met de boter, vul de holtes ermee op en bedek de bovenkant ermee. Topping 2: vul de holtes met de ahornsiroop of honing. Leg er een klontje boter op. Topping 3: bestrooi met de suikers en leg er een klontje boter op.
Voeg wijn of vruchtensap toe of leg extra boter op je fruit.


Zet het fruit in de oven tot het zacht is, bubbelt en iets karamelliseert (dit duur 20 tot 40 minuten, afhankelijke van grootte en rijpheid). Houd in de gaten en bedruip af en toe met het sap.
Laat het fruit een paar minuten rusten voor je het eet. Bestrooi eventueel met amandelsnippers. Eet ze zo met het sap, of leg er een klodder mascarpone of een bolletje vanilleroomijs op. Of eet ze met wentelteefjes. Warm of koud lekker.


Pagina terug