Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Appeltaart van Sinterklaas

Recepten
28 NOV 2017
Appeltaart van Sinterklaas
Appeltaart van Sinterklaas
voor één taart

BENODIGDHEDEN
voor de taart:
125 gram boter op kamertemperatuur
100 gram suiker
1 ei op kamertemperatuur
250 gram tarwe- of speltbloem
2 gram bakpoeder (kleine theelepel)
eventueel poedersuiker
voor de vulling:
100 gram suiker
5 gram gemalen kaneel
snufje kruidnagelpoeder
3 eieren
snufje zout
150 gram boter om te smelten
200 gram speculaasjes (zonder amandelen)
6-8 appels, bijvoorbeeld goudreinet
40 gram amandelschaafsel

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een springvorm met een doorsnede van 26 centimeter in met boter.

Meng voor het deeg de suiker met de boter, voeg het ei toe en meng kort. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de boter en kneed tot een gladde deegbal. Druk de bal plat, wikkel in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Verkruimel de speculaasjes in een keukenmachine, stamp ze fijn in de vijzel of doe ze in een plastic zak en sla fijn met een deegroller.
Smelt de boter. Maak een beslag door de eieren samen met suiker, kaneel en kruidnagel in een kom goed los te kloppen. Giet langzaam de iets afgekoelde gesmolten boter door het beslag en roer goed door.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een grote ronde lap en leg in de vorm. Zorg dat zowel de bodem als de randen bedekt zijn. Snijd eventueel overtollige deeg weg.
Verdeel de speculaaskruimels gelijkmatig over de bodem en verspreid er de appelblokjes over. Giet het beslag over de appel en verdeel het amandelschaafsel erover.

Bak de taart 60-70 minuten in de voorverwarmde oven. Leg goed op of het amandelschaafsel niet te bruin wordt. Dek in dat geval de taart af met aluminiumfolie en controleer na een uur of de taart al gaar is. Het beslag moet stevig aanvoelen.
Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder de rand van de vorm. Laat verder afkoelen en bestrooi eventueel vlak voor het serveren met poedersuiker.

Pagina terug