Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Tarte tatin met bloedsinaasappel

Recepten
09 JAN 2018
Tarte tatin met bloedsinaasappel
‘Tarte tatin’ met bloedsinaasappel
voor één cake


BENODIGDHEDEN
voor het laagje bloedsinaasappelen
klontje roomboter (zo’n 40 gram)
75 tot 100 gram suiker
3 bloedsinaasappelen (met schil)
beetje water
voor het cakebeslag
125 g roomboter (kamertemperatuur)
125 g suiker
2-3 eieren
125 g bloem
5 g bakpoeder
snuf zout
eventueel een scheutje melk

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 180º C.
Snijd 2 bloedsinaasappelen in hele dunne schijfjes. De kapjes mag je weggooien. Pers de derde sinaasappel uit. Laat een klontje boter smelten in een steelpan, voeg het sinaasappelsap van de geperste sinaasappel, de suiker en een scheutje water toe. Leg hier de sinaasappelschijfjes in en laat een kwartiertje sudderen. Zet dan van het vuur. De sinaasappelschijfjes liggen in een siroopje, maar dit moet niet teveel zijn, maximaal een paar eetlepels. Doe het eventuele overtollige vocht in een kommetje, kook eventueel nog wat in en zet opzij.
Doe voor het cakebeslag de boter en de suiker in een kom en mix goed door elkaar. Voeg vervolgens de eieren toe en mix goed door. Voeg dan bloem, bakpoeder en zout toe, mix weer goed door. Wanneer je je cakebeslag iets dunner wilt, voeg je nog een scheutje melk toe.
Doe het fruit met een paar eetlepels siroop in een taartvorm (liefst een tatin-vorm; ik gebruikte een gewone ovenschotel).
Zet de cake ongeveer 35 minuten in de oven. Haal uit de oven, leg er een groot bord of plank ondersteboven op en keer de pan direct om: kijk uit, de siroop is heet! Giet de overtollige siroop die je opzij hebt gezet langzaam over de cake.

Dit recept is een variatie op de officiele tarte tatin (omgekeerde appeltaart) en is er één van vele recepten met bloedsinaasappelen. Ik gebruikte als basis het recept van Annelies van Ik zou wel een taartje lusten.

Pagina terug