Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Walnoten-vijgenpudding met siroop en citroenroom

Recepten
02 JUL 2014
Walnoten-vijgenpudding met siroop en citroenroom
Walnoten-vijgenpudding met siroop en citroenroom
voor vier personen
 
BENODIGDHEDEN 
voor de citroenroom
sap en rasp van 1 grote biologische citroen
500 ml slagroom
125 g oersuiker
voor de pudding:
75 g witte rietsuiker
50 g zachte roomboter
1 biologisch ei
75 g zelfrijzend bakmeel
mespunt zout
150 g gedroogde vijgen
1 tl wijnsteenbakpoeder
50 g walnoten, grof gehakt
voor de siroop:
200 g oersuiker
eventueel 75 ml bruine rum
ondiepe ovenschaal ca 15x15 cm
 
BEREIDINGSWIJZE
Breng de slagroom met suiker, citroensap en -rasp op laag vuur tegen de kook aan en laat 5 min zachtjes koken. Haal van het vuur, laat afkoelen en schenk in een schaal. Laat 2 à 3 uur opstijven in de koelkast.
Maak intussen de pudding. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de witte rietsuiker en boter in een mengkom in 5 min licht en luchtig. Voeg het ei toe en klop goed door. Zeef bloem en zout in een kom en schep erdoor. Snij de vijgen in stukjes. Leg ze in een schaal, strooi de wijnsteenbakpoeder erover en schenk 150 ml kokend water erbij. Laat afkoelen en schep door het beslag. Roer de walnoten erdoor. Schep in de ingevette ovenschaal. Bak in 20 à 30 min goudbruin en gaar.
Los intussen de oersuiker op in 200 ml water. Laat zachtjes inkoken tot een karamelkleurige siroop. Haal van het vuur en schenk er eventueel de rum bij. Schenk de warme siroop over de pudding en laat afkoelen. Serveer de stukken pudding met een toefje citroenroom.
 
I.p.v. vijgen kunnen ook dadels gebruikt worden. Dan wel even de pitten verwijderen.



Pagina terug