Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Perenbollen

Recepten
09 JUL 2014
Perenbollen
Toen ik nog een abonnement op De Volkskrant had smulde ik altijd van de recepten van Onno Kleyn. En niet alleen qua gerechten, maar ook vanwege zijn verfrissende schrijfstijl.
Hieronder een recept van zijn hand, uit Normandië, aangepast met biologische ingrediënten. 
 
Douillons (Perenbollen)
voor vier personen
 
BENODIGDHEDEN
150 gram tarwebloem
70 gram zachte roomboter
80 gram poedersuiker
1 ei en 1 dooier
4 kleine, redelijk rijpe handperen
nog eens 2 eetlepels roomboter
4 eetlepels witte rietsuiker
2 dl crème fraîche
 
BEREIDINGSWIJZE
Meng de bloem, boter, poedersuiker en het ei (in de keukenmachine) tot een deeg. Pak in folie en leg een paar uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Boor met een appelboor of een mesje van onderen het klokhuis eruit, maar laat de peer verder intact. Prak twee eetlepels suiker met de boter en vul daar de gaten in de peren mee. Rol het deeg op een bloembestoven werkblad uit tot een plak van 50 x 50 cm. Verdeel in vieren. Zet op elk stuk een peer, bestrooi met suiker en boetseer het deeg dicht. Klop de eidooier los en bestrijk er de douillons mee.
Vet een schaal of bakplaat in met boter, zet er de douillons op en bak ze 25 à 30 minuten. Bedek ze met aluminiumfolie wanneer het deeg te bruin wordt. Serveer de douillons warm of koud met de tot lobbig geklopte, ongezoete crème fraîche.
 

Pagina terug