Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Waterkerssalade met aardappel en ei

Recepten
12 APR 2020
Waterkerssalade met aardappel en ei
Waterkerssalade met aardappel en ei
bijgerecht voor vier, maaltijdsalade voor twee

BENODIGDHEDEN
500 gr aardappelen (vastkokend)
300 gr (snij-)boontjes
4 eieren
2 sjalotten
100 gr gerookte spekblokjes
boter
2 el rode wijnazijn
100 g waterkers

BEREIDINGSWIJZE
Kook de aardappelen (eventueel met schil) gaar en snijd ze daarna in stukken. Kook de boontjes beetgaar en laat ze schrikken onder koud water. Kook de eieren 6-8 minuten.

Snijd de sjalotten in schijfjes en het spek in stukjes. Bak ze samen in de boter tot de sjalot glazig ziet. Voeg de stukken aardappel en boontjes toe en kruid goed met peper en eventueel nog zout (het spek is al zoutig).

Doe het geheel in een slakom. Blus de pan met azijn en giet dit over het geheel. Serveer op de borden waarop je wat waterkers hebt verdeeld, en leg nog een paar takjes waterkers over de salade. Leg het eitje in het midden.

Deze salade is gebaseerd op Luikse salade. Deze salade bestaat uit verschillende componenten en is in de loop van de tijd gegroeid tot de combinatie zoals nu in België bekend is. De groenten prinsessenboontjes (sperziebonen) en ui worden al sinds jaar en dag geteeld langs de Maasbekken. Eind 18de eeuw was de aardappel, het derde ingrediënt, enorm aanwezig in de Maasstreek. Het gebruik van lauwe vinaigrettes op basis van wijnazijn is al sinds de Middeleeuwen bekend en de Luikenaars vonden dit de perfecte begeleider voor hun combinatie van boontjes, aardappelen, ui, peterselie en spek. De Luikse salade deed zijn intrede als ‘arme mensen’-maal, maar zoals zovele van dit soort maaltijden geniet dit gerecht nu (inter-)nationale bekendheid en pronkt het in Belgisch culinair erfgoed.
Omdat de basis van de salade zo eenvoudig is, kun je er ook je eigen draai aan geven. Er zijn veel producten die erbij passen: eieren, groene asperges, rode ui, waterkers, rode biet...

Pagina terug