Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Chocoladetaart met kaneel

Recepten
09 JUL 2014
Chocoladetaart met kaneel
Chocoladetaart met kaneelroom
 
BENODIGDHEDEN
275 g pure chocolade (minstens 70% cacao)
200 g boerenboter
7 biologische eieren, gesplitst
2½ eetlepel cacaopoeder, gezeefd
150 g witte rietsuiker + 1 eetlepel extra
125 ml slagroom
1 theelepel kaneelpoeder
extra benodigd
taartvorm (Ø 26 cm)
 
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 180 °C. Breek de chocolade boven een hittebestendige kom in stukjes en doe de boter in blokjes erbij. Hang de kom in een pan met een laag kokend water (de kom mag het water niet raken). Smelt de chocolade zo - au bain marie - en roer af en toe.
 
Haal de kom van het vuur en laat de gesmolten chocolade iets afkoelen. Roer de eidooiers erdoor en klop met een garde de cacao en de helft van de suiker erdoor.
 
Sla in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg beetje voor beetje de resterende suiker toe tot het schuim pieken vormt en glanst. Spatel het eiwitschuim voorzichtig door de chocolademassa.
Schep de massa in de ingevette en met bloem bestoven taartvorm en bak de taart afhankelijk van de oven 20-25 minuten. Haal de taart uit de oven en laat de taart 30 minuten afkoelen. Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker en de kaneel lobbig.
 
Snijd de taart in punten en serveer de room ernaast.
 
Opmerking
”Er zijn honderden recepten voor chocoladetaart; de allerlekkerste vind ik die met een nog zachte, smeuïge binnenkant. Nou zijn elke taartvorm en oven weer anders, maar na wat uitproberen weet ik dat het beslag daarvoor bij mij 22 minuten de oven in moet, en geen minuut langer.
Koken doe je op gevoel, patisserie is precisiewerk.”
Yolanda van der Jagt.
 
 
 
Yolanda van der Jagt leerde Italiaans koken naast Jamie Oliver in The River Café, en kookte daarnaast in vele internationale restaurants over de gehele wereld.
Na haar buitenlandse ervaring vond ze het spannend om een puur Hollands kookboerk te maken, met lichte, frisse recepten en vertrouwde ingrediënten. Yolanda werkt meestal met biologische producten. Ze is ervan overtuigd dat die meer smaak hebben. ”Ik raak veel meer geïnspireerd door een kip waar kop en poten nog aan zitten dan door een enge, waterige kip in cellofaan op zo’n lekbakje.”
 
Ze schreef de boeken Lekker Hollands en Hollandse Kramen - het kookboek van de markt. Daarnaast is Yolanda in januari 2004 begonnen met Daatjes passie. Haar bedrijf bestaat uit verschillende activiteiten: het ontwikkelen en schrijven van nieuwe van recepten, koken op locatie, testkoken, advies en productontwikkeling, foodstyling en het maken van kookboeken.
 
Vanuit Daatjes passie heeft ze voor Van Eigen Erf - de belangenorganisatie die opkomt voor boeren die direct aan de consument verkopen - de nieuwsbrief van de webwinkel Biologisch Goed een jaar lang van haar recepten voorzien.
 
De chocoladetaart van het recept van de week komt van haar.

Pagina terug