Nagerechten & Gebak

Deel deze pagina:

Bessenkwarktaart

Recepten
12 JUL 2014
Bessenkwarktaart
Bessenkwarktaart
voor 8 porties
 
BENODIGDHEDEN
250 g volkorenbiscuits, bijvoorbeeld digestives
125 g roomboter, gesmolten, plus wat extra
750 g mascarpone, ricotta of kwark
250 (witte) rietsuiker
4 eieren
vanille bourbon, naar wens
2 theelepels maïzena of ander bindmiddel
400 g blauwe bessen
1 theelepel fijn geraspte citroenschil
 
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 24 cm in met boter. Meng de gesmolten boter door de verkruimelde biscuits. Doe het biscuitdeeg in de springvorm (een laagje van eenderde van de vorm). Druk of strijk het deeg met je handpalmen glad.
Klop de mascarpone, ricotta of kwark met 200 g van de suiker in een kom los. Roer de eieren er één voor één dor en dan de vanille bourbon poeder tot je een gladde, dikke substantie hebt. Giet dit over de taartbodem en strijk met een spatel glad. Bak in ongeveer 40-50 minuten goudbruin en de taart maar een heel klein beetje beweegt wanneer de de taartvorm schudt. Laat volledig afkoelen en zet een paar uur in de koelkast om koud te worden.  
Meng intussen de maïzena (of ander bindmiddel) met een paar eetlepels koud water tot een glad papje. Giet in een steelpan, zet op het vuur en voeg de bessen, de geraspte citroenschil en de rest van de suiker toe (de hoeveelheid suiker is afhankelijk van hoe zoet de bessen zijn). Laat enkele minuten koken en voeg een beetje water toe als de massa te dik lijkt. Neem van het vuur voordat de bessen helemaal stuk koken. Zet weg en laat helemaal afkoelen.
Verwijder voorzichtig de rand van de springvorm en schep de bessen erop. Serveer in punten. Als je de taart niet meteen wilt serveren, bewaar hem dan in de koelkast. 
 
Je kunt voor deze taart ook een ander soort bessen kiezen, of mengsel van verschillende soorten (bijvoorbeeld bosbessen, bramen en aardbeien). Alleen frambozen is ook heerlijk. Je kunt ook gewoon een punt kwarktaart serveren met een lepel bessen ernaast.



Pagina terug