Overig

Deel deze pagina:

Berliner bollen

Recepten
15 JUL 2014
Berliner bollen
Berliner bollen
 
BENODIGDHEDEN
600 gram tarwebloem
1 theelepel zout
50 g verse gist of zakje gedroogde gist (zie verpakking)
1 dl lauwwarme melk (40°C)
100 gram witte rietsuiker
6 eieren
125 g gesmolten boerenboter
1-2 eiwitten
1 pot jam, fruitbeleg, marmelade of (banketbakkers-)room
frituurvet of -olie
poedersuiker, gezeefd of
suiker en kaneel
 
BEREIDINGSWIJZE
Zeef bloem en zout in een kom. Los verse gist in de melk op en roer er 1 theelepel suiker door. Laat de gistoplossing op een tamelijk warme plaats staan tot zich aan de oppervlakte belletjes hebben gevormd. Maak een kuiltje in de bloem en doe de gistoplossing erin. Roer met een mixer voorzien van deeghaken vanuit het midden tot een glad en klontvrij beslag ontstaat.
Strooi gedroogde gist samen met 1 theelepel suiker en de lauwwarme melk door de bloem en roer met een mixer voorzien van deeghaken vanuit het midden tot een glad en klontvrij beslag ontstaat.
Roer de eieren één voor één door het beslag en voeg boter en de resterende suiker toe.
Bestuif het aanrecht met bloem en kneed en beslag hierop, tot het deeg elastisch is en van de handen loskomt. Laat het deeg afgedekt met een bord of vochtige theedoek op een tochtvrije, tamelijk warme plaats ongeveer 1 uur rijzen.
Bestuif het aanrecht en een deegroller met bloem. Rol het deeg it tot een dikte van 1 cm. Steek met een glas cirkels met een doorsnede van ongeveer 7 centimeter uit het deeg. Bestrijk de randen van de cirkels met eiwit. Maak met de bolle kant van een eetlepel een kuiltje in de helft van de plakjes deeg. Leg in elk kuiltje een kleine lepel jam en dek het geheel af met een plakje deeg. Druk de randen op elkaar. Laat de bollen afgedekt met een vochtige theedoek nog ongeveer 30 minuten rijzen.
Verhit intussen het frituurvet of -olie tot er net geen damp afkomt (160°C). Bak de Berliner bollen in het vet onder af en toe keren in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin. Laat de bollen op een stuk keukenpapier uitlekken. Serveer de Berliner bollen koud en bestrooi ze met poedersuiker of een mengsel van suiker en kaneel. 
 
Als u Berliner bollen wilt met (banketbakkers-)room dan rolt u van het deeg kleine bolletjes - zonder scheurtjes! - laat deze ook nog 30 minuten rijzen, waarna u de bollen in het verhitte frituurvet goudbruin bakt. De bollen bollen op, en na het bakken snijdt u ze open en vult u ze met de room (zie recept hieronder). Bestrooi met poedersuiker.

Voor de banketbakkersroom: zie recept

Pagina terug