Overig

Deel deze pagina:

Oliebollen

Recepten
28 DEC 2014
Oliebollen
Oliebollen (van Wannée)
Circa 35 stuks

BENODIGDHEDEN
500 gram tarwebloem
1 theelepel zout
30 g verse gist of 9 gram gedroogde (Bioreal)
4½ dl lauwwarme melk (40°C)
1 theelepel witte rietsuiker
1 biologisch ei
40 g rozijnen, gewassen
40 g krenten, gewassen
1 appel, geraspt
eventueel: wat gewelde dadels, abrikozen en vijgen
de geraspte schil van 1 citroen
zonnebloemolie
veel poedersuiker

BEREIDING
Zeef de bloem en het zout in een kom. Los in het geval van verse gist deze op in een deel van de melk en roer de suiker erdoor. Laat de gistoplossing op een tamelijk warme plaats staan tot zich aan de oppervlakte belletjes hebben gevormd.
Maak een kuiltje in de bloem en doe de gistoplossing erin. In het geval van de gedroogde gist: maak een kuiltje in de bloem, strooi hierin de gist en voeg de warme melk en de suiker toe.
Roer met een mixer voorzien van garden vanuit het midden tot een glad en klontvrij beslag ontstaat. Klop het ei en vervolgens de resterende melk erdoor. Voeg rozijnen en krenten, en eventueel de dadels, abrikozen en vijgen en de citroenrasp toe. Laat het beslag afgedekt met een bord of vochtige theedoek op een tochtvrije, tamelijk warme plaats ongeveer 1 uur rijzen.

Verhit de olie tot er net geen damp afkomt (160°C). Roer het oliebollenbeslag na het rijzen niet meer door.
Vorm met behulp van twee met olie ingevette eetlepels bollen van het beslag. Laat deze voorzichtig in de hete olie glijden en bak ze in ongeveer 8 minuten gaar en goudbruin. Laat de bollen op een stuk keukenpapier uitlekken.
 
Serveer warm of koud (of de volgende dag in de Nieuwjaarsnamiddag!) en bestrooi ze met poedersuiker.

Pagina terug