Overig

Deel deze pagina:

Preitaart met blauwe kaas en tijm

Recepten
21 AUG 2017
Preitaart met blauwe kaas en tijm
Preitaart met blauwe kaas en tijm
hoofdgerecht voor twee, lunchgerecht voor vier personen

BENODIGDHEDEN
4 preistronken
1 klont boter

2 teentjes knoflook
4 blaadjes laurier
2 deciliters witte wijn (of groentebouillon)
1 pakje bladerdeeg

150 g blauwe (geiten-)kaas
4 takjes tijm, of 1 tl gedroogd
versgemalen peper en zout
springvorm 20 cm


BEREIDINGSWIJZE
Neem de vellen bladerdeeg uit de verpakking en laat ze even op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd de helft van het donkerste loof en het wortelstuk van de prei. Snijd de prei aan één kant overlangs in. Spoel de groente onder stromend water, zodat er geen aarde of zand tussen de bladeren blijft zitten. Snijd de gespoelde prei in gelijke stukken van ongeveer 4 centimeter.
Zet een pan met dikke bodem op een matig vuur en smelt er de boter in. Leg als de boter gesmolten is de stukken prei in de pan. Kneus de tenen knoflook (door er even op te duwen met het lemmet van je mes) en leg ze samen met de blaadjes laurier bij de prei. Kruid de prei met wat peper van de molen en een snufje zout. Laat de prei enkele minuten stoven en blus dan met de witte wijn of groentebouillon. Zet het deksel op de pot. Laat de groente een kwartier sudderen op een laag vuur. Doe halverwege de deksel iets open zodat het meeste vocht verdampt.
Bekleed de springvorm met het bladerdeeg en snijd de randen eventueel bij (je kunt de randen later ook enigszins terugslaan).
Neem een pan of schaal en plaats er een zeef boven. Schep de stukken gestoofde prei uit het kookvocht en leg ze in de zeef. Doe dit voorzichtig, zodat ze niet uit elkaar vallen. Laat de stukken prei wat uitlekken, want teveel vocht is funest voor het bakken van de taart.
Rits de tijm van de takjes. Schik de uitgelekte prei op het bladerdeeg. Strooi de tijm over de prei. Verbrokkel of rasp de blauwe kaas en verdeel de stukjes kaas over de prei.
Schuif de taart in het midden van oven en bak 25 tot 30 minuten (controleer tussendoor: de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven).

Serveer de taart warm.

Pagina terug