Overig

Deel deze pagina:

Boerenkoolstamppot

Recepten
15 JUL 2014
Boerenkoolstamppot
Boerenkoolstamppot
voor vier personen
 
BENODIGDHEDEN
1½ kg boerenkool of 600 g gesneden
zeezout
1½ kg (kruimige) aardappelen
roomboter of olijfolie
½ liter melk
een pakje gerookte spekblokjes
een gele ui
(runder-)rookworst of schouderkarbonade
Voor de vegetarische variant: 
een pakje gehaktbal van Healthy Planet 
 
BEREIDINGSWIJZE
In het geval van de schouderkarbonade: kruid de karbonades met zout en peper, braad aan in (room-)boter of olie, blus af met wat water en laat ze gaar stoven, of bak ze 12 minuten per kant bruin.
 
Stroop de boerenkool. Was de bladeren enkele malen in ruim koud water en snijd ze fijn. Kook de boerenkool in weinig water met zout in 10 minuten halfgaar. Laat uitlekken.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in stukken. Leg ze onder in een pan met zoveel water dat ze voor de helft onderstaan. Leg de boerenkool en de rookworst (in het geval van de rookworst) erop en laat het geheel op laag vuur in ongeveer 30 minuten gaar en bijna droog koken.
Verwarm de melk tot aan de kook. Snipper de ui en bak deze met de spekjes in een koekenpan op een middelhoog vuur. 
Als je rookworst gebruikt en je wilt toch een jus: smelt wat boter in een koekenpan, voeg peper en zout en wat gemalen kruidnagel toe. Laat even met elkaar mengen en giet er dan wat water door.  
 
Stamp de boerenkool en de aardappelen (neem de worst uit de pan voordat je gaat stampen) met de gekookte melk en een flinke klont boter of een scheut olijfolie tot een smeuïge massa. Voeg eventueel al wat jus toe.
Serveer met karbonades of (gesneden) worst, de uitgebakken spekjes en ui er overheen, en eventueel nog een beetje jus.
 
Voor de vegetarische variant: vervang het vlees door bijv. de gehaktbal van Healthy Planet, zo erbij met de uitjes eroverheen of eventueel na het braden in blokjes gesneden en samenvoegen met het gebakken uitje.  
 
Eet smakelijk!

Pagina terug