Vegetarisch
Een overzicht van heerlijke, vegetarische gerechten. Niet alle gerechten zijn ook veganistisch: in sommige gerechten is kaas en/of andere zuivel gebruikt.Aardappel-preisoep
Recepten26 APR 2015

Aardappel-preisoep
voor vier personen
BENODIGDHEDEN
2 el boter of extra vergine olijfolie
3 middelgrote aardappelen, geschild, in kleine blokjes
3 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, goed gewassen en in dunne ringen
zout en vergemalen zwarte peper
1 liter (zelfgemaakte) groentebouillon of water, opgewarmd
BEREIDINGSWIJZE
Verhit de boter of olie in een grote, diepe kookpan of braadpan op matig vuur. Voeg als de boter smelt of de olie heet is de aardappelen en prei toe. Bestrooi met zout en peper en bak al roerend 2 tot 3 minuten. Voeg de warme bouillon toe en kook circa 20 minuten op matig vuur, tot de groenten zeer zacht zijn. (Je kunt de soep tot dit punt twee dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en warm voor het opdienen op.) Breng op smaak en serveer.
Eenvoudige, snelle groentebouillon:
Benodigdheden: 2 wortels, in stukken; 1 ui, in vieren; 1 aardappel, in stukken; 1 stronk bleekselderij, fijngehakt; 2 tot 3 (ongepelde) teentjes knoflook; 10-20 takjes peterselie, 2 el extra vergine olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper.
Bereidingswijze: meng alles in een kook- of soeppan met 1½ liter water, een snufje zout en wat peper. Breng aan de kook, zet het vuur zo laag dat het mensel suddert en laat het 30 minuten koken, of tot de groenten zacht zijn (langer koken is nog beter). Zeef, proef en breng op smaak. Gebruik meteen of bewaar (invriezen kan ook).
Pagina terug