Vegetarisch

Deel deze pagina:
Een overzicht van heerlijke, vegetarische gerechten. Niet alle gerechten zijn ook veganistisch: in sommige gerechten is kaas en/of andere zuivel gebruikt.


Gebakken courgette en aubergine met tzatziki

Recepten
21 JUN 2016
Gebakken courgette en aubergine met tzatziki

Tzatziki is een eenvoudig maar verfrissend bijgerecht, dat op een snikhete dag heerlijk smaakt. Het kan gegeten worden bij gegrild of gebraden vlees, maar bij gebakken groenten als in het recept hieronder is het ook verrukkelijk. Met een salade is het een heerlijk onderdeel van de avondmaaltijd, of als lichte lunch. Als je de tzatziki uren van tevoren maakt voeg je het zout pas op het laatst toe, omdat de tzatziki anders te waterig wordt.

Gebakken courgette en aubergine met tzatziki
kolokythakia ke melitzanes me tzatziki, voor vier personen

BENODIGDHEDEN

tzatziki
een stuk komkommer van 15 cm lang
1-2 teentjes knoflook, geperst
200 g Griekse yoghurt, of uitgelekte gewone
1 el olijfolie (extra vierge)
2 el in dunne reepjes gesneden verse munt

en verder
3 courgettes
1 aubergine
25 g bloem
zonnebloemolie, om te bakken
zout en versgemalen zwarte peper

BEREIDINGSWIJZE
Schil voor de tzatziki de komkommer en rasp hem grof boven een vergiet. Druk met de bolle kant van een lepel het meest vocht eruit. Roer de geraspte komkommer met knoflook, olijfolie en munt door de yoghurt. Breng het mensel op smaak met zout en zet de kom afgedekt in de koelkast.
Ontdoe de courgettes en aubergine van uiteinden, spoel ze af en dep ze droog. Snijd ze in de lengte in lange dunne plakken en haal deze door de bloem.
Verhit de olie in een grote, zware hapjespan of een koekenpan met anti-aanbaklaag. Leg de plakken courgette er naast elkaar in. Bak ze in 1-2 minuten goudbruin, keer ze en bak ze aan de andere kant. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm terwijl je de rest van de plakken courgette en vervolgens de aubergine bakt.
Leg de gebakken plakken op elkaar in een grote verwarmde kom. Strooi er zout en peper op en serveer het gerecht meteen. Garneer de gekoelde tzatziki met muntblaadjes en zet het kommetje op tafel.


Pagina terug