Vlees&vis

Deel deze pagina:

Luikse salade met waterkers en ei

Recepten
25 JUL 2017
Luikse salade met waterkers en ei

bijgerecht voor vier personen
 
BENODIGDHEDEN
500 gr aardappelen (Raja)
300 gr boontjes
4 eieren

2 sjalotten
100 gr gerookte spekblokjes
boter
2 el rode wijnazijn
50 g waterkers

BEREIDINGSWIJZE
Kook de aardappelen met de schil en snijd ze daarna in stukken.
Kook de boontjes beetgaar en laat ze schrikken onder koud water. Kook de eieren 6-8 minuten.

Snijd de sjalotten in schijfjes en het spek in stukjes. Bak ze samen in de boter tot de sjalot glazig ziet. Voeg de stukken aardappel en boontjes toe en kruid goed met zout en peper (het spek is natuurlijk al zout, houd hier wel rekening mee).

Doe het geheel in een slakom. Blus de pan met azijn en giet dit over het geheel. Serveer op het bord, leg er een paar takjes waterkers overheen, en leg het eitje in het midden.

Luikse salade bestaat uit verschillende componenten en is in de loop van de tijd gegroeid tot de combinatie zoals nu in België bekend is. Het voornaamste is dat de salade van oorsprong echt op en top Luiks is. De groenten prinsessenboontjes (sperziebonen) en ui worden al sinds jaar en dag geteeld langs de Maasbekken. Eind 18de eeuw was de aardappel, het derde ingrediënt, enorm aanwezig in de Maasstreek. Het gebruik van lauwe vinaigrettes op basis van wijnazijn is al sinds de Middeleeuwen bekend en de Luikenaars vonden dit de perfecte begeleider voor hun combinatie van boontjes, aardappelen, ui, peterselie en spek. De Luikse salade deed zijn intrede als ‘arme mensen’-maal, maar zoals zovele van dit soort maaltijden geniet dit gerecht nu (inter-)nationale bekendheid en pronkt het in Belgisch culinair erfgoed.
Omdat de basis van de salade zo eenvoudig is, kun je er ook je eigen draai aan geven. Er zijn veel producten die erbij passen: eieren, groene asperges, rode ui, waterkers, rode biet...
Deze Luikse salade is met waterkers en ei. De waterkers kun je ook vervangen door rucola.

 


Pagina terug