Zuivel en kaas

Deel deze pagina:

Salade van gierst, bataat en feta

Recepten
12 JAN 2015
Salade van gierst, bataat en feta
Gierst kan een ideale basis zijn om sterke smaken bij elkaar te brengen. Zo ook met deze salade: gierst met zoete aardappel, feta, rode ui, peterselie (of verse koriander wanneer dat er is) en citroensap en -rasp vormen met elkaar een perfect geheel. Dit is een schotel die het ook zeer goed doet op een koud buffet.

Salade van gierst, bataat en feta
voor 4 personen

BENODIGDHEDEN
150 gr gierst

375 ml water
boter of olie om in te bakken

450 gr zoete aardappel
2-3 rode ui
½ theelepel korianderpoeder

175 gr feta
1 bosje peterselie (of koriander)
sap en rasp van ½-1 citroen
4 el olijfolie
2 el witte balsamico azijn
zout en peper

BEREIDINGSWIJZE
Rooster de gierst 1 à 2 minuten op middelhoog vuur. Roer voortdurend, totdat er een nootachtige geur vrijkomt en de eerste zaadjes gaan springen of beginnen te verkleuren. Voeg water toe en leeg de pan in een zeef. Doe de gierst terug in de pan en zet deze op met het water en wat zout. Breng het aan de kook en verplaats de pan naar een voorverwarmd sudderplaatje op het kleinste pitje. Stoof in 20 minuten gaar: na deze tijd moet al het water door de gierst opgenomen zijn. (Check na een minuut of 17 of de gierst niet aanzet, voeg in dat geval nog een scheutje water toe en roer even voorzichtig over de bodem.) Zet het vuur na 20 minuten uit en laat de gierst nog 10 minuten nagaren met het deksel op de pan. Laat hem daarna helemaal afkoelen en maak hem met behulp van een of twee vorken lekker los.

Schil in de tussentijd de zoete aardappels, snij ze in blokjes van 1½ cm en zet ze op met wat water en een klein beetje zout. Kook ze gaar in ca 7 minuten. Giet ze af en laat ze afkoelen. Pel de rode uien en hak ze grof. Smoor ze samen met het korianderpoeder in een koekenpan op een laag vuurtje in ongeveer 10 minuten zacht. Houd apart. Snij de feta in stukjes en hak de peterselie fijn.
Maak in een grote schaal een dressing van het citroensalp en -rasp, de azijn, de olie en wat zout. Meng de gierst hier zorgvuldig doorheen. Schep ook de aardappels, uien, feta en peterselie voorzichtig door de gierst. Maak het geheel af op smaak met peper en indien nodig nog wat zout naar smaak.

Deze salade is ook heerlijk met quinoa i.p.v. gierst.

Pagina terug