Zuivel en kaas

Deel deze pagina:

Salade van witlof, spinazie, ricotta en prosciutto

Recepten
02 SEP 2018
Salade van witlof, spinazie, ricotta en prosciutto
Salade van witlof, ricotta en prosciutto
voor vier personen
 
BENODIGDHEDEN
250 g witlof
250 g spinazie
½ citroen
200 g ricotta (of cottage cheese)
8-12 plakjes Prosciutto crudo of rauwe ham
olijfolie extra vierge
peper en zout 

 
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de lof in reepjes. Was de spinazie, droog de blaadjes en pluk de grotere bladeren in stukjes. Pers de halve citroen uit.
Roer in een kom de ricotta los met een vork. Doe er het citroensap bij. Voeg 3 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak toe.
Doe de helft van de spinaziebladeren in een kom en meng er de ricotta-dressing door. Schep de resterende spinaziebladeren en de witlofreepjes luchtig door het mengsel en meng alles voorzichtig door elkaar.
Verdeel voor het serveren de salade over 4 borden en leg de plakjes prosciutto of rauwe ham erop.
 
Prosciutto is de naam voor Italiaanse ham. Prosciutto crudo is rauwe ham. En daarin heb je verschillende (beschermde) soorten. Naast rauwe ham heb je ook de gekookte variant, de Prosciutto cotto. Italiaanse ham geeft een speciale smaak aan dit gerecht, maar onze eigen rauwe ham kan natuurlijk ook gebruikt worden.
Lof heeft een wat bittere smaak. Gebruik voor deze salade het malse hart van het struikje als je daar niet zo van houdt.

Pagina terug